Tandheelkunde

Kies voor een gezond gebit

Meer dan tanden repareren

ImplantologieDat is meer dan tanden repareren; gaatjes vullen. Tandheelkunde gaat over alle mogelijke ziektes van de tanden, de mond en de kaken. Het tandheelkundig team van Tandzorg Sajovec zorgt ervoor dat we die ziektes bij u het liefst voorkomen, tijdig herkennen en zo nodig behandelen.

Kronen en bruggen
Kronen bruggen zijn bedoeld als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk.

Wat is een kroon
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies. Het kapje zit vastgelijmd op de tand of kies waardoor het de oorsprokelijke vorm en functie weer terug krijgt.

Wat is een brug
Een brug is een vervanging van 1 of meerdere tanden of kiezen. Een brug zit vast aan pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijde van de open ruimte. Een brug bestaat uit kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel. Dit tussendeel bestaat uit kunsttanden of kiezen die op de plaats van de open ruimte past.

De behandeling
Allereerst wordt een deel afgeslepen van tand of kies totdat er genoeg ruimte is om een kroon of brug te plaatsen. Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt voor een gipsmodel in een tandtechnisch laboratorium. Op dit model wordt de kroon of brug gemaakt.
Voor de afdruk van de tegenoverliggende kaak wordt een beetregistratie gemaakt met een wasplaatje. Voor de juiste kleur van de tanden en/of kiezen wordt een passende kleur uitgezocht.
Ter bescherming maken wij een tijdelijke kroon als noodvoorziening. Het duurt immers even voordat het tandtechnisch laboratorium de kroon of brug gereed heeft gemaakt. De noodvoorziening is tijdelijk en minder sterk dan de definitieve kroon of brug. Ga er dus voorzichtig mee om bij het eten.
Bij de laatste afspraak wordt de kroon of brug in uw mond gepast en daarna definitief vastgezet met snelhardend cement. Als uw tand of kies te weinig houvast heeft kunnen wij eerst een opbouw maken. De opbouw heeft een pin die gelijmt wordt in het wortelkanaal. Over deze opbouw wordt de kroon of brug geplaatst.

Onderhoud
De dagelijkse mondhygiëne is extra belangrijk bij kronen en bruggen. Vooral het tandvlees rondom moet goed gereinigd worden. Poets dit geheel zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en flossdraad. Onze mondhygiëniste kan hierbij adviseren.

Wortelkanaalbehandeling
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en wortels. De kroon is het deel dat u ziet. Onder het tandvlees zit de wortel verankerd in de kaak en ziet u niet. In iedere wortel loopt een wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Als dit levend weefsel onstoken is, is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk om de onsteking te verwijderen.

Wat gebeurd er
De behandeling gebeurd onder plaatselijke verdoving. Voor een goede controle worden röntgenfoto’s gemaakt. Eerst wordt de tand of kies geopend om het onstoken weefsel te verwijderen. Daarna wordt het kanaal gereinigt met kleine vijltjes en wordt het gespoeld met een desinfecterende vloeistof. Vervolgens worden de kanalen weer gevuld en worden de tand of kies weer dicht gemaakt met een vulling. De tand of kies kan daarna nog lange tijd mee.

Verdoving
Dankzij de verdoving is een wortelkanaalbehandeling meestal niet pijnlijk. Na de behandeling kunt u eventueel pijn krijgen, maar een goede pijnstiller kan dat onderdrukken.

Verkleuring
Een tand of kies verkleurd meestal niet na de behandeling. Mocht er toch verkleuring onstaan dan kunnen wij dat verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

Extractie
Volg deze richtlijnen in de eerste week na een extractie om het genezingsproces goed te laten verlopen:
– na ongeveer een uur na de ingreep mag u het gaas verwijderen en een pijnstiller nemen;
– gebruik de eerste uren geen melkproducten;
– verricht de eerste dagen geen intensieve arbeid en direct zonlicht zo veel mogelijk vermijden;
– probeer niet te roken en weinig alcohol te gebruiken;
– probeer de wond niet te belasten met eten en tandenpoetsen;
– spoel de mond na het eten met zout water;
– de eerste 2 nachten een extra kussen gebruiken bij het slapen kan de kans op zwellingen verminderen;
– een lichte nabloeding kan gestopt worden door 30 minuten stevig te bijten op een gaasrol die gedrenkt is in zout water;
– na 2 weken lossen hechtigingen vanzelf op;
– zwellingen, verkleuring van slijmvliezen, wangen en lippen kan optreden, maar gaat over;
– als er zich een ernstige bloeding, pijn of huiduitslag voordoet moet u gewoon bellen voor advies.

Voordelen

Waarom Tandzorg Sajovec?

homepage_sajovec

Tandzorg Sajovec in Heerlen is een moderne praktijk waar alle tandheelkundige behandelingen onder een dak mogelijk zijn. Het ervaren tandheelkundige team heeft daarbij één helder doel voor ogen: u de beste mondzorg bieden! Mondzorg; dus meer dan alleen zorg voor uw tanden.

Dat doen wij door:
– preventie en mondhygiëne
– herstel waar nodig
– cosmetische tandheelkunde, en zonodig
– chirurgische tandheelkundige zorg

We doen dat in een team, maar met een persoonlijke aanpak. Zodat u steeds vol vertrouwen met een brede glimlach een gaaf en gezond gebit kunt laten zien. Die garantie geven wij u!