Kies voor een gezond gebit
Het gezond maken en herstellen van tandvlees
Parodontologie is een onderdeel van de tandheelkunde en essentieel voor uw algemene gezondheid. Daarbij werkt de tandarts vooral aan uw kaak en aan het tandvlees dat over de kaak en om uw tanden heen zit.
Ontstoken tandvlees (gingivitis)
De ontsteking die in de rand van het tandvlees zit, wordt gingivitis genoemd. Door de ontsteking gaat het tandvlees losser van de tanden en kiezen zitten. De smalle spleet tussen tandvlees, tanden en kiezen (de pocket) wordt wat dieper. Zo’n diepere pocket vormt een prima plek voor tandplaque en is bovendien lastiger schoon te maken. Maar schoonmaken moet: als men niets aan gingivitis doet, verergert de situatie en kan het overgaan in parodontitis.
Verschijnselen
Het lastige van gingivitis is dat je het zelf niet altijd kan constateren. Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden, maar dat hoeft niet zo te zijn. Deze verschijnselen zijn lang niet altijd aanwezig. Daarom is regelmatig bezoek aan de tandarts of mondhygiënist zo belangrijk. Zij kunnen constateren of u gingivitis heeft of niet.
Opsporen
De tandarts of mondhygiënist kan gingivitis opsporen met een pocketsonde. Als de pocket dieper is geworden of als daarbij bloeding optreedt is het tandvlees ontstoken. U kunt dan bij de tandarts of mondhygiënist een afspraak maken om het gebit te laten reinigen en glad te laten maken. Wanneer u vervolgens zelf uw gebit optimaal schoonhoudt, zal de ontsteking verdwijnen en gaat het tandvlees weer vaster om de tanden en kiezen liggen.
Voorkomen
U kan zelf gingivitis voorkomen door uw mond zo goed mogelijk schoon te houden en zorgen dat de tandplaque geen kans krijgt. De tandarts of mondhygiënist kan uitleggen hoe u dat het beste kunt weghalen met behulp van tandenborstel, ragers, tandenstokers of floss.
Tandsteen kunt u zelf niet verwijderen, de tandarts of mondhygiënist wel. Door een goede mondhygiëne zal gingivitis normaal gesproken verdwijnen. Als u dan uw mond dagelijks goed schoonhoudt, kunt u voorkomen dat er opnieuw gingivitis ontstaat.
Afgebroken kaakbot (parodontitis)
Als u gingivitis heeft en u doet er niets aan, kan de ontsteking in de tandvleesrand verergeren en zich uitbreiden in het kaakbot. Het tandvlees laat hierdoor los van de tanden en kiezen. De ontsteking verplaatst zich dan verder de diepte in, het kaakbot wordt afgebroken en de pockets worden nog dieper. In deze diepe pockets verkalkt de tandplaque gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking heet parodontitis. Door parodontitis kan er zo veel kaakbot worden afgebroken dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen.
Verschijnselen
Bij parodontitis kan het tandvlees rood, slap en gezwollen zijn en gaan bloeden bij het poetsen. Het tandvlees kan terugtrekken. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Tanden en kiezen kunnen bovendien gevoeliger worden voor temperatuurverschillen en bij bijtkracht. Soms gaan tanden losser staan of ontstaat er een ruimte tussen de tanden die er eerst niet was. Laat dus regelmatig uw gebit controleren door de tandarts of mondhygiënist.
Vaststellen
De tandarts of mondhygiënist kunnen met zekerheid vaststellen of u parodontitis heeft. Zij controleren de diepte van de pockets van het tandvlees. Op röntgenfoto’s kan worden vastgesteld of en hoeveel kaakbot er is verdwenen.
Wie krijgt het
Voor een groot deel is gevoeligheid voor parodontitis afhankelijk van erfelijke factoren. Hierdoor kan de tandplaque van de ene persoon veel schadelijker zijn dan die van een ander. Daarnaast speelt de weerstand van uw lichaam een belangrijke rol. U bent dan gevoelig voor parodontitis. Ook roken vermindert de weerstand tegen bacteriën in tandplaque.
Aanpak
Bij parodontitis is het tandvlees losgelaten van de tanden en kiezen. De tandplaque boven de tandvleesrand kunt u zelf verwijderen met behulp van een goede mondhygiëne. De tandplaque onder de tandvleesrand kunt u niet zelf verwijderen, dat moet de tandarts of mondhygiënist doen.
Door de combinatie van een goede mondhygiëne en professionele behandeling kan parodontitis genezen. Er wordt dan geen kaakbot meer afgebroken. Het kaakbot dat verloren is gegaan komt niet meer terug. Als de mondhygiëne weer verslechtert komen de ontsteking en de verdieping van de pocket weer terug.
Vraag om advies als …
– het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen;
– het tandvlees gevoelig of pijnlijk is bij het tandenpoetsen;
– het tandvlees terugtrekt zodat het lijkt of de gebitselementen langer worden;
– de stand van één of meer tanden vanzelf verandert;
– gebitselementen los gaan staan;
– u last heeft van een vieze smaak;
– u last heeft van een slechte adem.
Voordelen
Waarom Tandzorg Sajovec?
Tandzorg Sajovec in Heerlen is een moderne praktijk waar alle tandheelkundige behandelingen onder een dak mogelijk zijn. Het ervaren tandheelkundige team heeft daarbij één helder doel voor ogen: u de beste mondzorg bieden! Mondzorg; dus meer dan alleen zorg voor uw tanden.
Dat doen wij door:
– preventie en mondhygiëne
– herstel waar nodig
– cosmetische tandheelkunde, en zonodig
– chirurgische tandheelkundige zorg
We doen dat in een team, maar met een persoonlijke aanpak. Zodat u steeds vol vertrouwen met een brede glimlach een gaaf en gezond gebit kunt laten zien. Die garantie geven wij u!